Leczo

Danie jednogarnkowe, szybkie w przygotowaniu i bardzo proste 馃檪

  • KATEGORIA: 

Obiad, kolacja, lunchbox do pracy, szko艂y

  • DLA KOGO: 

– dla dzieci, doros艂ych, w celiakii, dla os贸b nadwra偶liwych na gluten, w insulinooporno艣ci, cukrzycy, podczas odchudzania, dla zabieganych

– ostro偶nie w przypadku: 

– niewskazane dla os贸b: Hashimoto

  • WSKAZ脫WKI:

Leczo jest bardzo prostym i do艣膰 szybkim w przygotowaniu daniem. Dodatkowo 艣wietnie sprawdzi si臋, je艣li w lod贸wce masz sk艂adniki, kt贸re 鈥瀦osta艂y z gotowania innych potraw鈥. Mo偶na wykorzysta膰 ko艅c贸wki, resztki 馃檪 Jako dodatek, w wersji bezglutenowej, mo偶esz u偶y膰 ry偶u czy kaszy gryczanej. Je艣li gluten nie jest dla Ciebie problemem, zjedz porcj臋 z kromk膮 dobrego pieczywa na zakwasie. Leczo tak偶e 艣wietnie nadaje si臋 do zapasteryzowania w s艂oiki, kt贸re mo偶esz p贸藕niej przechowywa膰 nawet i miesi膮c w lod贸wce.

  • WARTO艢CI OD呕YWCZE

W porcji obiadowej:

Kcal: 496, B: 31 g, WW: 56 g, T艁: 17,6g

  • SK艁ADNIKI 

– mi臋so z piersi indyka 100g

– cukinia 50g

– bak艂a偶an 50g (mo偶esz da膰 wi臋cej cukinii, je艣li nie lubisz)

– pieczarki 40g (2 sztuki)

– papryka czerwona (lub inna, kt贸r膮 masz w domu) 50g

– jarmu偶 20g (gar艣膰 obranego i posiekanego)

– cieciorka gotowana 30g (1 艂y偶ka)

– pomidory krojone bez sk贸ry/passata 200ml (4/5 szklanki)

– oliwa z oliwek 1,5 艂y偶ki

– chleb 偶ytni na zakwasie 70g (2 kromki)

– naturalne, ulubione zio艂a i przyprawy np. zio艂a prowansalskie, 艣wie偶a bazylia, s贸l, pieprz, s艂odka papryka

  • PRZYGOTOWANIE

Mi臋so pokroi膰 w kostk臋 i zamarynowa膰 w soli i mielonej papryce. Na sporej patelni lub w garnku rozgrza膰 oliw臋 (uwa偶a膰, 偶eby nie spali艂a si臋) i doda膰 mi臋so. Dusi膰 a偶 nie b臋dzie surowe. W mi臋dzy czasie pokroi膰 wszystkie warzywa w kostk臋. Doda膰 pieczarki, podsma偶y膰. Doda膰 reszt臋 warzyw z wyj膮tkiem cieciorki i pomidor贸w. Dusi膰 pod przykryciem a偶 zmi臋kn膮. Nast臋pnie doda膰 pokrojone pomidory, cieciork臋 oraz przyprawi膰 do smaku. Dusi膰 jeszcze przez kilkana艣cie minut na ma艂ym ogniu, aby sos troch臋 odparowa艂 a smaki 艂adnie po艂膮czy艂y si臋. Je艣膰 w ulubionym dodatkiem. Wskaz贸wka smakosza: leczo jest najlepsze na drugi dzie艅, wi臋c warto je przygotowa膰 dzie艅 wcze艣niej np. wieczorem 馃檪

SMACZNEGO 馃檪