Leczo

Danie jednogarnkowe, szybkie w przygotowaniu i bardzo proste 🙂

  • KATEGORIA: 

Obiad, kolacja, lunchbox do pracy, szkoły

  • DLA KOGO: 

– dla dzieci, dorosłych, w celiakii, dla osób nadwrażliwych na gluten, w insulinooporności, cukrzycy, podczas odchudzania, dla zabieganych

– ostrożnie w przypadku: 

– niewskazane dla osób: Hashimoto

  • WSKAZÓWKI:

Leczo jest bardzo prostym i dość szybkim w przygotowaniu daniem. Dodatkowo świetnie sprawdzi się, jeśli w lodówce masz składniki, które „zostały z gotowania innych potraw”. Można wykorzystać końcówki, resztki 🙂 Jako dodatek, w wersji bezglutenowej, możesz użyć ryżu czy kaszy gryczanej. Jeśli gluten nie jest dla Ciebie problemem, zjedz porcję z kromką dobrego pieczywa na zakwasie. Leczo także świetnie nadaje się do zapasteryzowania w słoiki, które możesz później przechowywać nawet i miesiąc w lodówce.

  • WARTOŚCI ODŻYWCZE

W porcji obiadowej:

Kcal: 496, B: 31 g, WW: 56 g, TŁ: 17,6g

  • SKŁADNIKI 

– mięso z piersi indyka 100g

– cukinia 50g

– bakłażan 50g (możesz dać więcej cukinii, jeśli nie lubisz)

– pieczarki 40g (2 sztuki)

– papryka czerwona (lub inna, którą masz w domu) 50g

– jarmuż 20g (garść obranego i posiekanego)

– cieciorka gotowana 30g (1 łyżka)

– pomidory krojone bez skóry/passata 200ml (4/5 szklanki)

– oliwa z oliwek 1,5 łyżki

– chleb żytni na zakwasie 70g (2 kromki)

– naturalne, ulubione zioła i przyprawy np. zioła prowansalskie, świeża bazylia, sól, pieprz, słodka papryka

  • PRZYGOTOWANIE

Mięso pokroić w kostkę i zamarynować w soli i mielonej papryce. Na sporej patelni lub w garnku rozgrzać oliwę (uważać, żeby nie spaliła się) i dodać mięso. Dusić aż nie będzie surowe. W między czasie pokroić wszystkie warzywa w kostkę. Dodać pieczarki, podsmażyć. Dodać resztę warzyw z wyjątkiem cieciorki i pomidorów. Dusić pod przykryciem aż zmiękną. Następnie dodać pokrojone pomidory, cieciorkę oraz przyprawić do smaku. Dusić jeszcze przez kilkanaście minut na małym ogniu, aby sos trochę odparował a smaki ładnie połączyły się. Jeść w ulubionym dodatkiem. Wskazówka smakosza: leczo jest najlepsze na drugi dzień, więc warto je przygotować dzień wcześniej np. wieczorem 🙂

SMACZNEGO 🙂