Ciasto marchewkowe bez glutenu

Na zdjęciu jest ciemna polewa, w przepisie jasna. Zróbcie taką na jaką macie ochotę 😉

Porcja na blachę 20-25 cm:

  • KATEGORIA: 

Deser, Świąteczny deser, Świąteczne ciasto, Bezglutenowe ciasto

  • DLA KOGO: 

– dla dzieci, dorosłych, wegetarian, w Hashimoto, w celiakii, dla osób nadwrażliwych na gluten

– niewskazane dla osób: w insulinooporności i cukrzycy

  • WSKAZÓWKI:

Syrop daktylowy można zastąpić syropem klonowym. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność ciasta możesz jako polewy użyć awokado zmiksowanego z bananem. Ciasto nadaje się oczywiście nie tylko na Święta i jest bardzo łatwe w przygotowaniu 🙂

  • WARTOŚCI ODŻYWCZE

W kawałku 80g:

Kcal: 218g, B: 2.6g, WW: 23g, TŁ: 13.6g

  • SKŁADNIKI 

– 200 g marchewki (2 średnie)

– 230 g bananów (ok 2 średnie sztuki)

– 100 g mąki ryżowej

– 50 g mąki ziemniaczanej

– 50 g mąki kokosowej

– 2łyżeczki cynamonu

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) + 1/2 łyżeczki soli morskiej

– 50 g orzechów włoskich

– 3 żółtka

– 125 ml syropu klonowego/daktylowego

– 100 ml oleju kokosowego

– 25 g masła koziego

– Sok z cytryny (kilka łyżek)

Składniki na polewę:

– mleko kokosowe w puszce (tylko stała część, dobrze schłodzone min. 24h w lodówce)

– syrop daktylowy 100ml

– sok z cytryny (1-2 łyżki)

  • PRZYGOTOWANIE

Do pieczenia potrzebna jest tortownica ok 20-25 cm. Marchew zetrzeć na drobnej tarce. Zmiksować z bananem i 1 żółtkiem, dodać sok cytryny i odstawić. W misce wymieszać mąki, pokruszone orzechy, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól. Pozostałe 2 żółtka ubić w mikserze. Stopniowo dodawać syrop daktylowy a następnie rozpuszczony i przestudzony olej z masłem. Następnie dodać zawartość miski z marchewką, wymieszać drewnianą łyżką. Dodać składniki suche i krótko mieszać, do połączenia składników. Piec w 180 stopniach C ok 40-45 min.

Polewa:

Wybrać stałą część mleka łyżką. Zmiksować z syropem i sokiem. Rozsmarować na cieście. Wstawić do lodówki, żeby zastygło. Gotowe.

SMACZNEGO 🙂