PRAKTYCZNY PONIEDZIAŁEK – PASTERYZACJA

Dzień dobry piękny poniedziałku! 

DZIŚ PORADA/TIP, ODNOŚNIE ZAOSZCZĘDZENIA CZASU NA GOTOWANIU ZUP I DAŃ JEDNOGARNKOWYCH CZY ZUP, CZYLI PASTERYZACJA, WEKOWANIE.

Dla kogo?

Porada świetnie sprawdzi się, jeśli masz rodzinę, dzieci ale niewiele czasu na gotowanie, ale także jeśli mieszkasz w pojedynkę albo przygotowujesz posiłki tylko dla siebie. Warto jest oszczędzić czas gotując raz, ale większą porcję zupy czy leczo, tak aby nawet po dwóch, trzech tygodniach można było sięgnąć po porcję zdrowego dania. 

Jak zapasteryzować danie?

  1. Ugotuj w większym garnku danie, które chcesz przechować dłużej w lodówce. Może być to danie z diety lub inne takie jakie lubisz np. zupę czy danie jednogarnkowe, ale oczywiście zdrowe. 
  2. Przygotuj słoiki. Możesz kupić nowć lub zachować te po produktach, które kupujesz w sklepie np. po ogórkach czy miodzie. Jeśli w słoiki włożysz danie do pracy, przygotuj taką wielkość, która będzie odpowiednią porcją dla Ciebie do pracy. Jeśli przygotowujesz słoiki dla 2 dzieci, które po szkole będą miały do wyboru zdrowy posiłek, możesz zamknąć w nim dwie porcje potrawy. Wielkość wybrana? Idziemy dalej. 
  3. Teraz zagotuj wodę i czyste słoiki dobrze wyparz, łącznie z nakrętkami (nalej ostrożnie wodę, aby szkło nie pękło i zostaw na chwilę). 
  4. Następnie doprowadź swoje danie w garnku do wrzenia, gotuj kilka sekund. 
  5. Wylej ostrożnie wodę ze słoików, tak aby się nie poparzyć, zdejmij danie kuchni i napełnij słoiki. Dla wygody polecam użyć lejek do słoików. Wtedy nalewanie idzie ekspresowo i danie nie rozlewa się. 
  6. Szczelnie zakręć i postaw każdy słoik „do góry nogami”, wieczkiem do dołu. 
  7. Teraz tylko pozostało poczekać aż wystygną. Danie jest prawidłowo przygotowane, jeśli wieczko słoika jest wklęsłe. 
  8. Wstaw do lodówki i gotowe!

Dlaczego warto pasteryzować dania?

Pasteryzacja bardzo dobrze sprawdzi się jesienią, zimą, kiedy często mamy ochotę na ciepły posiłek tu i teraz. Będzie też dobra dla zaoszczędzenia czasu, kiedy gotujesz posiłki z diety od dietetyka. Albo kiedy np. wracasz z pracy, czujesz głód, a tam w lodówce danie już gotowe. Nic przyjemniejszego J Pewnym jest, że jeśli mamy w lodówce coś gotowego, a w dodatku zdrowego, sięgniemy po to bez zastanowienia, zamiast zamówić np. fast food.

Proste? Sami bardzo często korzystamy z takiego rozwiązania. A już najlepiej jak w lodówce stoją trzy różne dania. Wybór jak w restauracji 😉