- KATEGORIA:
Śniadanie, IIgie śniadanie, kolacja, deser, w zmniejszonej wersji- posiłek przed treningiem
- DLA KOGO:
– dla sportowców, dzieci, w ciąży, dla zdrowych dorosłych przy braku problemów z glikemią
– ostrożnie w przypadku: insulinooporności, cukrzycy, przy problemach z glikemią
- WSKAZÓWKI:
Przepis polecam stosować najlepiej na drugie śniadanie lub okołotrenongowo. Dlaczego? Dlatego, że w przepisie jest sporo węglowodanów a rano mając fizjologicznie najwyższy poziom glukozy we krwi, lepiej jest zjeść śniadanie pełne warzyw, białka i tłuszczu. Jeśli zjemy owsiankę okołotreningowo, nadmiar węglowodanów spalimy podczas ćwiczeń. Dzięki temu też nasza energia lepiej rozkłada się w ciągu dnia.
Mleko ryżowe można zastąpić innym, roślinnym, koniecznie bez dodatku cukru lub mlekiem krowim, świeżym (nie UHT). Polecam wersję nieodtłuszczoną, czyli 2% lub ponad 3% tłuszczu z dwóch względów: jest mniej przetworzone a dwa, obecność tłuszczów spowalnia uwalnianie glukozy do krwi, co jest korzystne dla naszego zdrowia. Będę powtarzać do znudzenia: proszę nie bójcie się każdego tłuszczu. Należy się bać nadmiaru jedzenia, smażenia, przetworzonej żywności, słodyczy, a nie produktów pełnotłustych, szczególnie mlecznych.
- WARTOŚCI ODŻYWCZE
Kaloryczność na porcję:
Kcal: 377, B: 10g, WW: 69g, TŁ: 8.2g
- SKŁADNIKI
– jabłko 200g (1 duże)
– płatki owsiane 4 łyżki
– mleko (u mnie roślinne ryżowe, bez cukru) 150 ml
– miód malinowy (może być dowolny inny, ale naturalny) 1 łyżeczka
– pestki słonecznika 1 łyżka
– przyprawy: cynamon cejloński (jest zdrowszy niż chiński), można dodać też aromat z laski wanilii
- PRZYGOTOWANIE
Płatki zalać gorącym mlekiem i odstawić na 5-10 min. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę i poddusić na suchej patelni z dodatkiem cynamonu (w czasie, kiedy robią się płatki). Do płatków dodać miód i pestki oraz na koniec jabłko.
GOTOWE!
SMACZNEGO! 🙂