Szybki makaron z duszonym indykiem i warzywami na patelnię. #przepisymudiet

  • KATEGORIA: 

Obiad, lunch

  • DLA KOGO: 

– dla sportowców, dzieci, w ciąży, dla dorosłych przy braku problemów z glikemią

– niewskazany: w insulinooporności, cukrzycy, przy problemach z glikemią (ze względu na to, że makaron ma dość wysoki IG i nie pomorze tu zamiana go na wersję pełnoziarnistą)

  • WSKAZÓWKI:

Przepis szybki, prosty, dający dużą dowolność w przyprawianiu i używaniu warzyw. Ja miałam akurat wszystkie półprodukty pod ręką, gotowe do użycia, we wcześniej przygotowanych słoikach. Wszystko przygotowane moją ulubioną metodą oszczędzającą czas, czyli metodą pasteryzacji. Tym razem robiłam wersję z mięsem, ale często zamiast mięsa używam cieciorki, soczewicy, fasoli itd. Świeże zioła nadają daniu dużą lekkość i wspomagają trawienie.

  • WARTOŚCI ODŻYWCZE

Kaloryczność na porcję:

Kcal: 620, B: 39g, WW: 62g, TŁ: 23g

  • SKŁADNIKI 

– uduszona z pieczarkami, na patelni, pierś z indyka, przygotowana na oleju z awokado 120g mięsa i 2 starte na tarce pieczarki (lub na bieżąco przygotowane – 120g piersi z indyka, 3 pieczarki, 1 łyżka oleju, sól – wszystko dusimy na patelni)

– pomidory ze słoika (lub passata) 250ml (szklanka) 

– warzyw na patelnię (u mnie mieszanka włoska) ok 150-200g

– olej z awokado 1 łyżka

– makaron penne z pszenicy durum 70g

– Przyprawy: zioła prowansalskie, świeżo mielony pieprz, świeżo siekana kolendra (garść)

  • PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować al dente. 

Na patelni na rozgrzanym oleju poddusić warzywa (ok 8 min.). 

Dodać pomidory, mięso, zioła prowansalskie i dobrze wszystko podgrzać oraz lekko odparować sos (w wersji, kiedy najpierw robimy mięso należy zetrzeć na tarce pieczarki, mięso pokroić w kostkę, lekko posolić i udusić na patelni na oleju, następnie dodać warzywa). 

Na koniec dodać ugotowany makaron, posiekaną kolendrę (lub inną zieleninę), podgrzać. 

Na talerzu posypać świeżo mielonym pieprzem. 

GOTOWE! Prawda, że to szybkie i proste danie? 🙂