fbpx

PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI – jak myć warzywa i owoce?

Jak myć warzywa i owoce, aby pozbyć się bakterii i pestycydów?

Najlepiej jest kupować oczywiście produkty ekologiczne, w miarę naszych możliwości finansowych i ich dostępności. Produkty ekologiczne nie zawierają szkodliwych pestycydów oraz mają więcej witamin i minerałów.

Jeśli jednak robimy zakupy w markecie czy na targu, do mycia niestety nie wystarczy opłukanie warzyw/owoców samą chłodną wodą. Bieżąca woda usunie jedynie widoczny brud jak ziemia czy piach. Struktura wielu warzyw i owoców, a także ich kształt będą powodowały, że w bruzdach i zagięciach pozostaną nawet te zanieczyszczenia. 

Aby usunąć drobnoustroje, bakterie, pasożyty, ale także pestycydy używane do ochrony roślin przed szkodliwymi organizmami, potrzebne jest środowisko kwaśne i zasadowe. Kwaśne do usunięcia bakterii, pasożytów a zasadowe do pestycydów. Podam Wam idealny sposób, który znacząco usuwa niepożądane substancje i organizmy, ale wiem że w praktyce często możemy nie mieć na niego wystarczająco dużo czasu. Wobec tego będzie także skrócona wersja, która wprawdzie w mniejszym stopniu, ale z pewnością zadziała skuteczniej niż sama woda.

Mimo, iż jest to dość oczywiste, przypomnę że wprowadzenie pasożytów i bakterii do organizmu (czyli po prostu zjedzenie ich), może spowodować poważne zatrucia i choroby. Jeśli chodzi o pestycydy, choć lista dopuszczonych do użytku w Europie i Polsce stale się powiększa, codzienne ich jedzenie będzie powodowało gromadzenie się w organizmie. Pestycydy mają udowodnione działanie kancerogenne i teratogenne (toksyczność dla zarodka i płodu), neurotoksyczne (rozpoczynające się np. od bólu głowy czy zawrotów głowy), a także zaburzają działanie hormonów i enzymów. 

WERSJA IDEALNA

  1. Aby usunąć bakterie i pasożyty, warzywa/owoce moczymy, bezpośrednio przed spożyciem, najpierw w wodzie z dodatkiem octu (najlepiej jabłkowego lub winnego), w proporcji 0,5l (dwie szklanki) wody i pół szklanki octu, przez minimum 2-3 minuty (a najlepiej kilkanaście minut).
  2. Aby usunąć pestycydy, przygotowujemy roztwór wody z solą (lub sodą), w proporcji 5g soli na 0,5l wody i moczymy w nim warzywa/owoce.
  3. Następnie płuczemy je w chłodnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  4. Po wszystkim należy dokładnie umyć miskę, której użyliśmy. 

WERSJA SKRÓCONA 

Przyznam, że z tej korzystam na co dzień, szczególnie kiedy spieszę się rano do pracy czy na spotkanie 🙂 

  1. W czystym zlewie spryskuję warzywa/owoce roztworem, który sama przygotowuję (i używam także do sprzątania, między innymi kuchni), czyli butelka octu (0,5l), pół buteleczki spirytusu (50ml) i resztę butelki z atomizerem dopełniam przegotowaną wodą. Zostawiam na kilka minut, a w tym czasie zajmuję się czymś innym, np. pokrojeniem chleba i sera. Następnie myję lekko warzywa szczoteczką z miękkim włosiem, którą kupiłam specjalnie do tego celu. Kolejno pryskam wodą z dodatkiem sody i także chwilę szczotkuję. Na koniec opłukuję bieżącą wodą i wycieram ręcznikiem papierowym. 

Całość wydaje się długim procesem, ale wierzcie mi, nie zajmuje wcale aż tak dużo czasu a po jakimś czasie czynność staje się automatyczna. No i korzyści dla zdrowia są zdecydowanie wyższe niż w przypadku płukania warzyw i owoców tylko samą wodą 🙂

Ps. Warto zadbać o dokładne mycie warzyw i owoców, szczególnie dla naszych dzieci, ale także w ciąży, w nowotworze i innych chorobach przewlekłych.