Hummus klasyczny

  • KATEGORIA: 

Pasta na kanapkę, dip, śniadanie, kolacja, dodatek do sałatki

  • DLA KOGO: 

– dla wegetarian, wegan

– ostrożnie w przypadku: problemów ze wzdęciami, IBS (jelito drażliwe), w insulinooporności i cukrzycy (ważna jest zjadana ilość)

– niewskazane dla osób: x

  • WSKAZÓWKI:

Hummus jest bardzo prostym przepisem na smaczną pastę kanapkową lub przekąskę. Możesz użyć zarówno sezamu w całości, jak i kupić gotową pastę Tahini. Możesz także wykorzystać ciecierzycę suchą i wcześniej namoczyć ją przez noc, ale także ciecierzycę ugotowaną ze słoika (nie polecam tej z puszki; cieciorka ze słoika jest dostępna np. w Lidlu). Przyprawy możesz dowolnie modyfikować, np. dodać czosnek, suszone pomidory, pieczoną dynię, buraka itd. 

  • WARTOŚCI ODŻYWCZE

W 100g:

Kcal: 245, B: 9 g, WW:  23g, TŁ: 16.5g

  • SKŁADNIKI 

– ciecierzyca ugotowana 400g (zawartość jednego słoika)

– sezam 100g (lub pasta Tahini, kilka łyżeczek)

– oliwa z oliwek ok 4 łyżki

– sok z limonki/cytryny (sok z ok. połowy, lub całej, do smaku)

– przyprawy: świeżo mielony (u mnie w rozcierany w moździerzu) kumin rzymski (3/4 łyżeczki), sól, pieprz do smaku

– odrobina ciepłej, przegotowanej wody (do ewentualnego rozrzedzenia) 

  • PRZYGOTOWANIE

Ciecierzycę odsączyć i przepłukać. Do mielenia można użyć blendera ręcznego lub kielichowego. Na suchej patelni uprażyć na małym ogniu, sezam, do uzyskania złotego koloru. UWAGA, nie może się przypalić, ponieważ zrobi się gorzki. Ostudzić. Zblendować blenderem ręcznym na masło (uwaga sezam w pierwszej fazie mielenia „wyskakuje” z miski, więc lepiej użyć małych obrotów. Do miski wsypać resztę składników i zblendować do uzyskania ulubionej konsystencji. W razie potrzeby dodać trochę wody, aby hummus rozrzedzić. Ja lubię konsystencję, która zostaje delikatnie ziarnista (blendowanie trwa ok 2 min.), ale możesz zblendować pastę na puszysty mus i wtedy blenować dłużej. 

SMACZNEGO 🙂